Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Lymfe

Gerecenseerd door: Nicole Kronjee, arts n.p.

Het lymfestelsel van de mens is als een ‘geheime rivier van gezondheid’.
Gezien het feit dat we in een wereldwijde gezondheidscrisis leven (overgewicht, kanker, hartaandoeningen, diabetes en problemen met het immuunsysteem) kan dit boek helpen om de manier waarop de wereld en de medische beroepsgroep over het lymfestelsel denken, te veranderen. Dit is wel heel ambitieus. Op drie manieren moet het lymfestelsel aan het werk worden gezet: ondersteuning door goede voeding, de stroom versnellen door sporten en blokkades opheffen door meditatie en ontspanning.

De schrijver was cardioloog en hart-long chirurg. Hij zag bij operaties het grote verschil in lymfklieren qua kleur en consistentie. Daardoor raakte hij geïnteresseerd in het lymfestelsel en de oorzaak van die grote verschillen. Hij pleitte bij problemen in het lymfestelsel voor een holistische aanpak. De inhoud van dit boekje is meer een mechanistische en daardoor reductionistische kijk op het menselijk lichaam.

Het eerste gedeelte van het boek poogt het lymfestelsel te verklaren. Doordat de tekst slecht geschreven is, af en toe zelfs tamelijk onbegrijpelijk is, of slecht vertaald is, is die poging mislukt.
Het tweede deel bevat zeer uitgebreid informatie over voeding, voedingssupplementen en recepten(!) naast bewegingsoefeningen zoals o.a. yoga. Geen woord over primair en secundair lymfoedeem.

Een boekje over lymfe? Nee, het zoveelste boekje over voeding.

lymfe
Sluiten
X Zoek