Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Mindfulness basisboek – praktijkboek – trainingsboek, Rob Brandsma

Gerecenseerd door: Melanie Linssen-Meijer, huisarts

Uitgeverij Lannoo/Campus, de drie delen zijn in 2012 verschenen.

Dit prachtige drieluik is een must voor iedereen die meer van mindfulness wil weten en hier zelf mee aan de slag wil. Mindfulness of aandachttraining wordt steeds meer ingezet om klachten van piekeren, angst en depressie te verminderen. Het werkt beter om mensen vaardigheden aan te leren hoe om te gaan met stress en andere emoties, dan ze gewoon een pilletje te laten slikken. Steeds meer onderzoeken onderstrepen dit.

Het Basisboek gaat in op de achtergronden van Mindfulness en het belang ervan. Stress als stoorzender, hoe word je opmerkzaam en wat is waar voor jou? Het diepe weten is de bron van ons zelfhelend vermogen. Acceptatie van de dingen zoals ze zijn. 'Als er één bron van lijden is, dan is het de voortdurende identificatie met hetgeen ons overkomt.' De realisatie dat je niet je geest of je lichaam bent, verandert je visie op ziekte en gezondheid. 'Ook al functioneert je lichaam niet optimaal, aan jou is niets gebroken.' Dit boek zou ik elke arts aanraden, al is het maar om patiënten te begeleiden in het kijken naar hun lijden, hun lijf en hun ziekte. En mindfulness zelf trouwens ook, want waarom zouden we dit alleen aanraden aan onze patiënten? Ook als arts is het handig te weten waar je pauzeknop zit.

Het Praktijkboek behandelt uitgebreid de vaardigheden voor trainers. Zo wordt ingegaan op hoe je je aandacht verdeelt, instructies geeft, je stem gebruikt, hoe je omgaat met het herkennen en erkennen van het lijden van de deelnemers, met feedback geven en diverse gesprekstechnieken. Ook handig voor ons artsen: hoe zorg je goed voor jezelf. Tot slot het Trainingsboek, voor degenen die daadwerkelijk met groepen aan de slag gaan. Het voorgesprek en andere voorbereidingen, gevolgd door de training in acht sessies. Rob Brandsma is mindfulnesstrainer, psycholoog en pedagoog (mede verbonden aan het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam) en medeoprichter van het scholenprogramma MindfulKids. Hij zet met dit drieluik Mindfulness duidelijk in de spotlights, en terecht. Een ware verdieping en absoluut uitnodigend.

- Melanie Linssen-Meijer, huisarts

Zie ook: www.centrumvoormindfulness.nl of www.robbrandsma.nl

9200000000938984
Sluiten
X Zoek