Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Mindfulness bij herstel van kanker

Gerecenseerd door: Kay Liederkerken

LannooCampus, april 2014. Ean: 9789401414869

Mindfulness bij herstel van kanker; door Linda E.Carlson en Michael Speca.

Mindfulness is een waardevol instrument om stress reductie te bereiken, en zou dus een grote toegevoegde waarde kunnen hebben bij patienten die herstellen van kanker. In 1979 is Mindful Based Cognitieve Therapie (afgeleid van als eerste toegepast door Jon Kabat Zinn bij patienten met chronische pijn en ziekten, en hij behaalde goede resultaten.

Een zelfzorg boek over Mindfulness is toch een ander verhaal: hoe breng je de boodschap over? Hoe zorg je dat mensen de essentie van de oefeningen begrijpen? En is dit zelfzorgboek geschikt voor elke herstellende kankerpatient?

Na het lezen van het boek, heb ik mijn bedenkingen.
In deel 1 De voorbereiding: wordt uitleg gegeven over het ontstaan van meditatie, het beloop in de geschiedenis, wat stress met je lichaam doet etc. Veel tekst achter elkaar op de bladzijde zonder duidelijk onderscheid en ingewikkelde zinnen.
In deel 2 Het MCBR programma komen de oefeningen en de essentie van Mindfulness aan bod, hetgeen aantrekkelijk wordt weergegeven. Maar ook hier een kritische noot: de tekst bij de oefeningen is zo lang, dat je dit niet kan onthouden en waarschijnlijk tussendoor telkens terug moet naar het boek voor instructies.
Deel 3 Omgaan met symptomen en alledaagse mindfulness geeft specifieke informatie over herkenbare symptomen zoals misselijkheid voor patienten met kanker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van moeilijke woorden zoals anticipatoire misselijkheid en keuzeloos gewaarzijn.

Conclusie: voor de ontwikkelde patient met kanker, die al enige weet heeft van meditatie een interessant boek.
Voor de gemiddelde patient met kanker waarschijnlijk te moeilijk te lezen. Een ‘life’ cursus MBCT spreekt dan meer aan.

9200000022704464
Sluiten
X Zoek