Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Noem haar naam

Gerecenseerd door: Geesje Nijhof

Recensie van Noem haar naam. Op zoek naar een zusje dat er nooit is geweest. Auteur: Jorie Horsthuis.

Dit boek geeft op indringende wijze het proces weer van de zoektocht naar informatie over Jorie’s doodgeboren tweelingzusje Evie. Bijzonder is dat ze pas bij de laatste zin van het boek deze naam neerschrijft. In het gezin Horsthuis kozen beide ouders ervoor Jorie en de later geboren zoons niet te belasten met hun verdriet over dit dode kind. Dit met de beste bedoelingen genomen besluit, had evenwel grote impact op het hele gezin. Wel vertelde haar moeder Jorie toen ze zes jaar oud was dat ze de helft was van een tweeling. En ook mocht ze de naam kennen maar die tegen niemand noemen.

Toen ze de dertig al was gepasseerd ging ze op onderzoek uit, nog altijd geremd door de angst voor het verdriet wat ze haar ouders hier mogelijk mee deed. Uiteindelijk kreeg ze een zekere rust toen ze tastbare feiten te zien kreeg over hoe haar zusje was gecremeerd en ook de uitleg van de patholoog-anatomen die indertijd de obductie deden deed haar goed. Ze besefte dat het verdriet wat er bij de ouders was nu ook bij haar een plek kon krijgen. Pas toen begon haar rouwproces. En uiteindelijk was het kerngezin zover dat over het zusje gepraat kon worden en onderdeel van het gezin werd.

Een schrijnend verhaal over een gang van zaken die in de jaren tachtig nog volop bestond. Het boek beoordeel ik als zeer lezenswaardig.

Geesje Nijhof
Oktober 2020

Noem haar naam (1)
Sluiten
X Zoek