Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Onthoud dit als je verdrietig bent

Gerecenseerd door: Dr. Petra Kuijpers, cardioloog

Dit ‘zelfhulpboek’ van Maggy van Eijk is een must-read voor elke (aankomende) dokter die met patiënten te maken gaat krijgen met angststoornissen, depressies of borderline-persoonlijkheid. Aangezien de prevalentie hiervan nogal groot is, geldt dit vrijwel voor elke dokter. Het zit vol humor en ironie. Van Eijk laat met een verpletterende helderheid en openheid zien wat angst en somberheid betekent voor het dagelijks leven. Zij is een goede observator van haarzelf en haar omgeving. Soms zijn die persoonlijke ontboezemingen wel erg plastisch, zoals het hoofdstuk over verkrachting.

Elk hoofdstuk begint met de titel “Onthoud dit als….”. Op die manier komen 14 onderwerpen aan bod, gelardeerd met lijstjes vol tips, do’s en don’ts en hilarische voorbeelden. Een ervan is dat zij haar heldin Oprah ‘aanroept’ als externe therapeut in moeilijke situaties. Ook gebruikt ze veel goede metaforen. Voorbeeld: “daten met een angststoornis voelt alsof je overal een brullende baby met je meezeult”. Verder legt ze goed uit dat mentaal ziek zijn even erg is als fysiek ziek zijn, en vooral dat je jezelf met mededogen moet bekijken.

Het hoofdstuk waarin ze citalopram voorgeschreven krijgt, en uitlegt hoe dat op patiënten overkomt, is pijnlijk nauwkeurig geobserveerd. Haar lijstje wat pillen NIET zijn zou elke arts moeten meegeven als hij/zij een recept uitschrijft.

Kortom, een aanstekelijk en vlot geschreven, pijnlijk, maar ook luchtig en grappig boek over een moeilijk onderwerp, zowel voor patiënten als hulpverleners. Onthoud deze titel als je je patiënten goed wilt helpen!

Onthoud dit als je verdrietig bent
Sluiten
X Zoek