Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Op dieet? Doe normaal!

Gerecenseerd door: Marianne Leenders, anesthesioloog/pijnbehandelaar

Dit is een verfrissend boekje tussen alle boeken met voedings- en dieetadviezen die er momenteel verschijnen. De auteur heeft als psychologe gewerkt in de verslavingszorg. Zij geeft geen recepten, geen tips over wat je wel of niet mag eten, maar stuurt aan op gedragsverandering. Haar doel is geleidelijk afvallen door een lange termijn perspectief voor ogen te houden. Dit maakt de kans op het behouden van een lager gewicht veel groter.

Om uit te vinden wat de meest geschikte dieet-aanpassing voor je is moet je eerst uitzoeken wat de momenten zijn waarop je meer eet dan je nodig hebt, dus waardoor je bent aangekomen.

De schrijfster onderscheidt hierin 4 valkuilen:

  1. lijngericht-eten; waarbij je veel rekening houdt met calorieën in het eten, maar je lichaam in een soort hongerstand zet en daardoor snel aankomt als je gewoon gaat eten.
  2. gewoonte-eten; je eet op specifieke tijdstippen of plaatsen, bijv op de bank voor de tv
  3. emotie-eten; eten als reactie op iets dat je voelt
  4. externe eter; extra gevoelig voor “zien eten doet eten”

Door een eet-dagboek bij te houden kun je bepalen wat kenmerkend is voor jouw eetpatroon.

Als je in staat bent hier kleine wijzigingen in aan te brengen zal je geleidelijk afvallen. In het begin is dat moeilijk omdat je door een soort aangeleerde honger moeite hebt dit extra eten te laten staan. Het heeft daarom geen zin dit door een minder calorierijk of gezonder product te vervangen omdat je daarmee het gevoel van “honger” in stand houdt. Beter is het door andere activiteiten of afleiding het eten te kunnen laten. Wanneer je je nieuwe eetpatroon een aantal maanden consequent volhoudt zal het inslijpen en gemakkelijker worden, tot je er niet meer aan denkt. Er worden aangepaste tips voor de verschillende soorten eters gegeven met extra aandacht voor de diverse verstorende factoren.

Ik vond het een stimulerend boek en denk dat toepassen van haar methode kan leiden tot een stabiel, lager gewicht. Deze manier is zeker in het begin niet gemakkelijk en vergt een stevige motivatie. De schrijfster wijst op de obstakels zoals het langzaam afvallen en de verleidingen die het consequent zijn moeilijk maken en geeft adviezen hoe je hier mee om kunt gaan. Het boek is mooi geïllustreerd met weetjes, doordenkers, leuke teksten en leest heel prettig.

9200000046118546
Sluiten
X Zoek