Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Oude dozen

Gerecenseerd door: Marijke Koens

Ondertitel: Een min of meer feministische leesgeschiedenis

‘Als de dozen met feministische boeken die langs de kant van de straat worden gezet je eenmaal gaan opvallen dan zie je ze overal’. Na deze openingszin wordt in dit 251 pagina’s tellende boek duidelijk dat Vuijsje heel wat feministische werken in dozen is tegengekomen. Gestuurd door deze boeken schetst zij haar persoonlijke én maatschappelijke feministische ontwikkelingen. Frequent besproken boeken zijn De tweede sekse van Simone de Beauvoir, De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt en Het gouden boek van Doris Lessing.

De persoonlijke en maatschappelijke ontwikkelingen worden knap met elkaar verweven. De beschreven details dragen bij aan een sprekend tijdsbeeld. Zo is te lezen over de komst van de ‘kijkkast’ bij de ouders en vervolgens ‘In De eendimensionele mens van Herbert Marcusse zou ik later lezen dat de komst van al die spullen in onze hoog industriële samenleving de proletariërs aller landen veranderde in apathische consumenten die onderdrukking van hun eigen soort in stand hielden.’

Als millenial was ik regelmatig op zoek, want over wie gaat dit? Een verwijzing naar Juliette Gréco, Claudia Cardinale en Christien van der Neut. Wie? Zeker is Joop den Uyl een bekende, echter de beschrijving vraagt wat verder onderzoek ‘de PvdA-premier die in de gelederen van radicaallinks nog weleens dienstdeed als kop van Jut’.

Concluderend: een leerzaam en door de persoonlijke details sprekend verhaal. Voor generatiegenoten van Vuijsje waarschijnlijk een feest der herkenning.

Marijke Koens, specialist ouderengeneeskunde

772x1200
Sluiten
X Zoek