Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Overprikkeld: Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

Gerecenseerd door: Kristel van der Winden-Haalboom, huisarts

“Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap. Hoogsensitief zijn is een kwaliteit, geen aandoening, geen ziekte en ook niet iets zweverige.”

In mijn spreekkamer kreeg ik steeds vaker de term “hoogsensitief” te horen. Vanuit nieuwsgierigheid, maar ook met een gezonde dosis scepsis, wilde ik dit boek graag lezen. Het boek schets een beeld van hoogsensitieve personen (HSP’ers). Sommige stukken vond ik lezen als een horoscoop; het zogeheten Forer-effect ligt op de loer. (De omschrijvingen zijn redelijk algemeen, en je brein maakt er automatisch iets van dat persoonlijk relevant is)

Door de vele plaatjes, veel lege pagina’s en de toegankelijke taal, is het een boek dat in de spreekkamer aangeraden kan worden aan alle patiënten die kampen met overprikkeling. Of dat nu is omdat ze hoogsensitief zijn, of door onze drukke maatschappij met de vele (sociale media) prikkels, hetgeen even te veel is. In het boek staat na elk hoofdstuk een EHBO lijst met eenvoudig tips. Sommige heel verfrissend, andere wat voor de hand liggend, maar allemaal praktisch en gemakkelijk uit te voeren.

Verwacht geen literair hoogstandje en zeker ook geen wetenschappelijk uiteenzetting over hoogsensitiviteit, maar wel een gemakkelijk boek om wat meer te weten te komen over deze term. Daarnaast ligt overprikkeling bij menigeen op de loer en vond ik het alleen daarom al verhelderend daar meer over te lezen.

9200000091585325 (1)
Sluiten
X Zoek