Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Start vandaag met ademen

De bridgeman ademmethode

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink, huisarts

Dit boek laat je kennismaken met de Bridgeman ademmethode [BAM]. Het eerste deel van het boek is een theoretisch deel over de fysiologie en geeft beschrijvingen van al bestaande ademtechnieken van o.a. Stans van der Poel, de Buteyko Methode, de Wim Hof Methode en Yoga. Deel twee beschrijft de BAM en kan je het beste zien als een cursus, met veel ademoefeningen. Alles draait om een actieve, bewuste uitademing. BAM beoogt je meer rust, zelfvertrouwen, energie en ontspanning te geven. Het zorgt ervoor dat je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel in balans komt. Je moet het wel dagelijks tenminste 10 minuten toepassen. BAM zorgt voor een optimale, natuurlijke, lage ademhaling. Je ontwikkelt hierbij een sterke buikkracht. Je leert residuale lucht [= overblijvende lucht in je longen na een gewone, rustige uitademing] te benutten.

De 5 stappen waaruit de BAM is opgebouwd worden duidelijk beschreven met oefeningen. In stap 1 leer je de optimale lichaamshouding. In stap 2 hoe je adem te verdiepen dwz omlaag naar je buik te brengen. In stap 3 je adem te verbinden, dwz een ritmische ademhaling, die eindigt met een adempauze. In stap 4 ga je je adem intensiveren, dwz je uitademing krachtiger en je inademing sneller maken. Stap 5 is de Superademoefening, een aanvulling op de eerste 4 stappen, waarbij je naast krachtig uit-, nu ook nog krachtig gaat inademen, het tempo opvoert en daarna een lange adempauze neemt.

BAM is een oefenvorm. Het is niet de bedoeling, dat het je nieuwe adempatroon wordt. Wel dat je een rustige, gebalanceerde ademhaling overhoudt met een net iets langere uit- dan inademing. Het voelt goed bewust met je uitademing bezig te zijn. Wat mij betreft zijn de eerste 4 stappen genoeg.

9200000051926291
Sluiten
X Zoek