Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Strala yoga

Word sterk, gefocust en idioot gelukkig

Gerecenseerd door: Marianne Leenders

Tara Stiles is een yogadocente die haar eigen methode heeft ontworpen, Strala yoga. Zij beschrijft haar lessen en methode als een vloeiende beweging, ondersteunt door de ademhaling. Dit in tegenstelling tot andere yoga methoden die zich meer op de afzonderlijke houdingen toeleggen. In de Strala methode worden de bekende yoga-houdingen wel gebruikt maar deze gaan vloeiend in elkaar over en worden zo een cyclus van bewegingen. Op deze manier is het prettiger om te doen en kom je toch verder in de beweging. Volgens Tara worden je bewegingen soepeler en vloeiender en voelen lichter aan door gebruik te maken van je ademhaling op het juiste moment. Zij noemt dit de adem-body connectie. Ze benadrukt ook dat je de bewegingen alleen moet doen als ze goed voelen en anders meer rust ertussendoor kunt nemen. Ze geeft voorbeelden van een beweging-cyclus met en zonder adem-aanwijzingen. De oefeningen zijn niet altijd eenvoudig maar door ze in een vloeiende lijn te beoefenen lijken ze dat wel. Op deze manier kun je meer dan je denkt zonder extra inspanning.

Vervolgens gaat ze in op natuurlijk bewegen; efficiënter bewegen met zo min mogelijk inspanning. Dit begint in het midden van je lichaam en de bewegingen gaan in elkaar over in bewegingsfrases. Haar idee is dat met hulp van natuurlijk en soepel bewegen ook je leven vloeiender verloopt en je gedachten beter stromen. Ze geeft voorbeelden van een cyclus van houdingen om beter te slapen, tegen stress, om te chillen, voor krachtsopbouw en voor herstel. Het boek eindigt met een 30 dagen programma, waarin ze teruggrijpt op de beschreven voorbeelden en deze combineert met focussen op de ademhaling.

Het boek ademt een wat Amerikaanse, met superlatieven doorspekte sfeer. De afbeeldingen van de opeenvolgende bewegingen die in een cirkel of slangvorm worden afgebeeld zijn leuk en duidelijk. Je ziet dat Tara haar werkend leven als danseres is begonnen. Het lijkt niet gemakkelijk voor mensen die niet veel ervaring met yoga hebben, maar wel uitdagend. Al met al een fascinerende methode die wel wat vraagt van de beoefenaar.

Sluiten
X Zoek