Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Troost

Gerecenseerd door: Marianne Leenders, anesthesioloog/pijnbehandelaar en consulent palliatieve zorg

Hella van der Wijst voert voor een televisieprogramma van de EO, gesprekken met mensen die recent iemand hebben verloren. Voor dit boek heeft zij een aantal van deze mensen benaderd en een diepergaand interview met hen gehouden. Ze legt de nadruk op troost. Aan het eind van ieder interview staat een aantal kenmerken en adviezen van de geïnterviewden, zoals de muziek die hen getroost heeft, welke daad of gebaar hen heeft geholpen en wat juist niet, zodat de lezer daar haar/zijn voordeel mee kan doen.

Het boek is in vier delen ingedeeld: Hart, Hoofd, Boven en Handen. Ieder deel wordt afgesloten met informatie van een deskundige op dit specifieke terrein, zoals cardioloog Ivo van der Bilt, hoogleraar ethiek Christoph Jedan, Rabbijn Lody van de Kamp, professor Eric Venbrux, hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers en psychiater Bram Bakker. Manu Keirse beschrijft een top 10 van do’s en don’ts n.a.v. de resultaten van een enquête die via de site bij het televisieprogramma is gehouden

Het boek leest gemakkelijk, de indeling in korte interviews is prettig. Er is een grote variatie in geïnterviewden, wat betreft leeftijd, fase van de rouw en ook in het verlies dat zij hebben geleden; van plots een kind verliezen door een auto-ongeluk tot een partner die overlijdt na een lang ziekbed. Iedereen gaat anders met de situatie om en daardoor biedt het boek veel stof tot nadenken. Het feit dat het voor een EO-programma is kleurt de beschrijvingen, er zijn veel mensen die belijdend christen zijn en in een hiernamaals en in elkaar weerzien geloven. Maar er is zeker ook ruimte voor een andere visie. Daardoor is er voor iedere lezer wel iets herkenbaars.

Troost
Sluiten
X Zoek