Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Van klacht naar kans

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink, huisarts niet praktiserend

‘Van klacht naar kans’, door Juriaan Galavazi. Uitgeverij Kosmos, 2023.

Juriaan Galavazi is 15 jaar huisarts geweest en heeft zich ontwikkeld tot een coach die breed kijkt.

Hij begint met de vraag: Hoe ga je dit boek lezen? Hij raadt je aan dit te doen als speler en niet als toeschouwer, commentator of coach. Je leert naar de relatie tussen jou en jouzelf te kijken en hoe jezelf te begeleiden als je ongemakkelijke gedachten en gevoelens hebt. Hoe je daarmee om kunt gaan. Hij leert je hoe je anders naar een klacht in je lijf kunt kijken, met als doel meer rust, ruimte, vrijheid en ontspanning. Hij maakt gebruik van de inzichten van Byron Katie, Eckhart Tolle, e.a.

Een lichamelijke klacht kan je vanuit verschillende gezichtshoeken bekijken. Eerst zoals je gewend bent vanuit de reguliere geneeskunde, dan wat de impact van de klacht op je leven is. Ook voeding en beweging zijn belangrijk. Maar waar het vooral om gaat is de ‘bewustwording’. Hoe je je op een constructieve manier bewust wordt. Daar gaat dit boek over.

‘Wat zou mijn klacht, mijn lichaam, mij nu eigenlijk willen vertellen? En wat kan ik doen (of laten) om hier op een andere manier mee om te gaan?’ Galavazi probeert je in beweging te krijgen, neemt je bij de hand en laat je op een uitnodigende manier met behulp van voorbeelden zien hoe hij dit aanpakt.

Je leert hoe je meer grip op je leven kunt krijgen, je beter kunt gaan voelen, door breder te kijken dan de reguliere geneeskunde (meestal) doet. Dit vraagt tijd, aandacht en inspanning, naast bereidheid en nieuwsgierigheid. Hiervoor moet je anders gaan denken. Je lichamelijke klachten anders gaan benaderen en ze gaan zien als ‘Wat wil mijn lijf mij nu eigenlijk vertellen met deze klachten als mijn lijf slimmer is dan mijn hoofd?’ Als je hoofd geen nee kan zeggen, gaat je lijf dat voor je doen… Dit kun je je ‘bewust’ worden door jezelf de goede vragen te stellen en daarop (hardop) te antwoorden. Dit boek bevat veel handvatten om jezelf beter te leren kennen en is zeer geschikt als leidraad voor iedere arts die patiënten holistisch wil benaderen. Dat zou weleens veel recepten en recidiverende klachten kunnen schelen…

785x1200
Sluiten
X Zoek