Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Veerkracht

Gerecenseerd door: Mariette Hamaker

BBNC uitgevers, januari 2014. Ean: 9789045315263

Veerkracht, van Violet Falkenburg, journalist, bekend geworden met het tv-programma Rondom Tien. Met als onder titel ‘Verder na verlies’.

Een vlot geschreven boek, makkelijk leesbaar. In korte verhalen verwoordt ze sterk verschillende vormen van verlies. Verlies van een politieke carrière, verlies van eigendom bij een brand, verlies van een kinderwens. Scheiding. Het sterven van een kind, een ouder, een partner, een broer. Bekende Nederlanders en niet bekende Nederlanders komen aan het woord. Tussen de korte hoofdstukken met de persoonlijke voorbeelden zijn er telkens bladzijdes met achtergrond informatie van bijvoorbeeld een klinisch psycholoog. Rouwen moet je doen, niet ondergaan, schrijft ze ergens. Ze weet, mensen rouwen verschillend: vrouwen willen delen, mannen willen doen. Praten helpt niet altijd, niet voor iedereen. Ze geeft voorbeelden van wat voor mensen heeft gewerkt om verder te kunnen. De liefde van een partner of vrienden, het overwinnen van gêne om ergens aan te kloppen. De hond die dagelijks moest worden uitgelaten. Ze geeft ook persoonlijk advies. Aan het werk blijven. Kleine stapjes maken. Rituelen en gewoontes voor structuur. Bewegen, naar buiten gaan.

Het boek is vluchtig als het programma Rondom Tien: boeiend door de verscheidenheid, beperkt door het te korte bestek voor een zo groot onderwerp.

9200000015511658
Sluiten
X Zoek