Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Wees blij dat je ze nog hebt

Gerecenseerd door: Christel Selhorst

Atlas Contact, april 2014. Ean: 9789045026190

“Ik heb ook medelijden met haar. Ze gaat nooit meer iets meemaken, nooit meer zelf boodschappen doen, nooit meer met de trein. Eigenlijks is haar leven voorbij. Dat vind ik zo erg! Want ik houd toch van haar.”

In dit boek wordt ouderenzorg in al zijn facetten behandeld. Er komen veel verschillende mantelzorgers en een aantal professionele hulpverleners met elk hun eigen perspectief aan bod. Hoe wordt een balans gevonden tussen de precieze dagindeling en gewoontes van ouderen en eigen werk en gezin? Hoe gaan ze om met persoonlijkheidsveranderingen en gevaarlijke situaties bij beginnende dementie? Welk familielid wil een hulpbehoevende oudere in huis nemen en hoe verandert dit de relaties binnen een familie? Naast dit soort intieme vraagstukken lezen we ook over ervaringen met de formele zorg: indicaties, protocollen, werkdruk en financiële keuzes in verpleeghuizen. De ouderen zelf worden helaas slechts kort aan het woord gelaten.

Het boek is geschreven in de voor Kroonenberg typische stijl van persoonlijke anekdotes rondom thema’s gerangschikt per hoofdstuk. We leren niemand specifiek kennen, iedereen wordt slechts kort geïntroduceerd en aan het woord gelaten. Deze stijl maakt het boek gevarieerd en gemakkelijk leesbaar. Door alle verhalen over zorgen en machteloosheid kan het boek af en toe somber aandoen, maar Kroonenberg zorgt er net op tijd voor dat er ook grappige, vrolijke of ontroerende passages tussendoor komen. Het boek is een aanrader voor eenieder die betrokken is bij het organiseren van zorg en begeleiden van familie van ouderen. In het laatste hoofdstuk schetst Kroonenberg een droom over de toekomst van ouderenzorg, het is aan ons om mee te dromen en ons hiervoor in te zetten!

9200000021765860
Sluiten
X Zoek