Menu
Vereniging Trainingen Media VNVA events

Werkboek mentale gezondheid

Gerecenseerd door: Ingrid Verbeek-Starink, huisarts niet praktiserend

Simon A. Rego en Sarah Fader. Werkboek mentale gezondheid. Uitgeverij Nieuwezijds, 2023. ISBN 9789057125881.

Dit werkboek is een praktische gids voor cognitieve gedragstherapie (CGT). De beschreven oefeningen zijn bewezen effectief en heel toegankelijk. Ze duren maar 10 tot 30 minuten en staan duidelijk beschreven. Je leert praktische, direct in het dagelijks leven toepasbare, vaardigheden.
Wat CGT precies is, wordt duidelijk uitgelegd. Het uitgangspunt van CGT is dat je door je gedachten en gedrag te veranderen, ook kunt veranderen hoe je je voelt.
Wat betreft de toepassingen van CGT, een breed scala van vaak voorkomende problemen die goed met CGT behandeld kunnen worden, komt aan bod. Denk aan omgaan met stress, angst, woede, dwangmatig gedrag, het loslaten van schuld en schaamte, omgaan met cravings.
CGT werkt goed, omdat het een kortdurende, gestructureerde en op het heden gerichte therapie is. Ieder hoofdstuk begint met een stukje theorie en daarna worden de oefeningen beschreven.
We hebben allemaal cognitieve vervormingen. Dat zijn specifieke gedachten die we over onszelf/iets hebben, zoals ‘Dat overkomt MIJ ook ALTIJD.’ Ze worden duidelijk uitgelegd. Het is belangrijk deze bij jezelf te herkennen en dit boek helpt je vervolgens hoe je zulke gedachten kunt herformuleren. Je bouwt aan je eigenwaarde en zelfacceptatie.
Ook geeft dit boek je inzicht hoe kernovertuigingen, meestal ontstaan in je kindertijd, kunnen doorwerken. Tenslotte eindigt ieder hoofdstuk met een summiere, ingekaderde samenvatting.
Dit is een boek waar je zelf mee aan de slag gaat, al dan niet met een therapeut. Je haalt eruit wat voor jou van toepassing is. Het is dus echt een ‘zelfhulpboek’, een ‘werkboek’ en geen leesboek dat je eens lekker van voor naar achter doorleest. Het is naar mijn idee prima inzetbaar bij milde tot matige klachten om alleen te doen en kan ondersteuning bieden bij ernstiger klachten, samen met een therapeut.

547x840
Sluiten
X Zoek